İstanbul Balat Gezilecek Yerler – Balatı Keşfet
İstanbul Balat gezilecek yerler denildiği zaman aklımıza birçok yer gelir. Büyülü yarımada İstanbul’un en iyi gezi noktalarından birisi olan Balat, birçok cami, kilise, tarihi kalıntı ve mekanları ile öne çıkıyor. Sizler için mutlaka Balatı Keşfet diyebileceğimiz yerler ise şöyle;
İstanbul Balat Gezilecek Yerler Listesi
Sizler için en iyi listeyi oluşturduğumuzu biliyoruz. Mutlak suretle görmeniz gereken en önemli tarihi yapıtlara şöyle bir göz atalım.
1-Ayi Yorgi Rum Patrikhane Kilisesi
Balat sahil bölgesinde bulunan kilise 1836 yılında inşa edilen Fener Rum Ortodoks Patrikhanesine bağlı bir kilisedir. Bizans döneminden kalan mozaikler ve kutsal emanetler bulunmaktadır. 5.Yüzyıldan kalan patrik tahtı, Hz. İsa’nı Kudüs’te kırbaçlandığı kabul edilen sütun ve üç azizeye ait tabutlar bu kilisededir. 1941 yılında çıkan yangın ile tahrip olan kilise, 1989 yılında yeniden restore edilmiştir. Pazar günleri 09:15-12:20 pazar ayini harici her gün 08:30-16:00 saatlerinde ziyarete açıktır.
2- Sweti Stefan Kilisesi
Kuşkusuz İstanbul’un en önemli kiliselerinden birisidir. Neogotik mimari yapıya sahip kilise, Bulgar Ortodoks Kilisesi olarakta bilinir. Demirden inşa edildiği için demir kilisede denilmektedir. 25 Ekim 1859 yılında yapıma başlanan kilise 14 Temmuz 1896 yılında bitmiştir. Dünyadaki Neo barok ve Neo gotik mimarisi ile bilinen en önemli kiliselerden birisidir.
3- Metroloji Kilisesi
Ortodoks Kilisesi olarak bildiğimiz Balat Metroloji Kilisesi hakkında çok detaylı bilgiler maalesef yok. Kilise her ne kadar Ortodoks olsa da Kudüs Patrikliği çok eski yıllarda bu kiliseyi şube olarak gösterdiğinden Fener Rum Patrikhanesi ‘ne bağlı değil.
4- Panagia Paramythia Church
Bölgenin en iyi tarihlerine sahip yapıtlarından birisidir. 16.yüzyılda yapılan kilise maalesef 19.yüzyılda çıkan bir yangın ile tamamen tahrip olmuş ve sadece duvarları günümüze kalmıştır. Tarihin kalıntılarını sevenler elbette zaten yakınından geçtiği bu yeri keşfedebilir.
5- Cennet Mahallesi Pempe’nin Evi
Tarihi bir yer olmasa da tarihi bir binadır. 2004-2007 tarihleri arasında Show TV’de yayınlanmış ve sevilen bir dizi olmuş Cennet Mahallesi burada çekilmiştir. Pembe karakterini canlandıran Melek Baykal dizide bu evde yaşamaktadır.
6- Tarihi Balat Çeşmesi
Mahalle kültürünün kuşkusuz en büyük temsilcileri o mahallenin çeşmeleridir. Yüzyıllardır varlığını sürdüren çeşme günümüzde fazlasıyla tahrip olmuş fakat tarihi yapısını yitirmemiştir.
7- Merdivenli Yokuş Evleri
Özellikle turistlerin çok yaygın olarak fotoğrafçılık çalışması yaptığı bir noktadır. Yokuşa sıra sıra dizilmiş bu evler Balat merdivenli yokuş evleri olarak bilinir.
8- Kiremit Caddesi Tarihi Evler
Balat gezilecek yerler denildiği zaman elbette es geçilmemesi gereken bir yerdir. Balat renkli evler olarak birçok kişinin ziyaret ettiği bu bölge dünyanın dört yanından turist ağırlıyor. Özellikle fotoğraf çalışması yapmak isteyenlerin yoğun olarak gittiği bölgedir.
9- Fethiye Cami
13.yüzyıl sonlarına doğru Bizans’ın ileri gelenlerinden Mihail Glabas Tarkaniotes tarafından kilise olarak inşa ettirildi. İstanbul’un fethinden sonra 1454 yılına kadar patrikhane olarak kullanılan yapı, 1601 senesinde İran savaşlarında Gürcistan ve Azerbaycan’ın fethi ile birlikte, fetih hatırası olarak camiye çevrilmiştir. Cumhuriyet döneminde müzeye çevrilen bina, 1955 yılında Amerikan Bizans Enstitüsü tarafından restore edilerek mozaikler ve freskler açığa çıkarılmıştır. 1960 yılında ise yeniden cami olarak ibadete açılmıştır.
10- Hirâmi Ahmed Paşa Camii
Doğu Roma döneminden kalma özel bir dini yapıdır. Yapım tarihi bilinemeyen bu eski yapı 11 veya 12. yüzyıl olarak tahmin edilmektedir. 1586 yılında ise Hirami Ahmed Paşa tarafından camiye çevrilmiştir. Günümüze kadar oldukça iyi bir şekilde gelmiştir.
11- Meryem Ana Rum Ortodoks Kilisesi
Kuşkusuz Balat gezilecek yerler arasında en önemli tarihi yapıdır.
12- Meryem Ana Kanlı Kilise
Moğolların Meryem Kilisesi olarakta bilinmektedir.
13- Mesnevihane Cami
1844 senesinde yapılan cami, Şeyh el-Hac Hafız Seyid Mehmet Murat Efendi kitabesindeki kayıtlara göre Celaleddin-i Rumi ‘nin mesnevi isimli eserinin eğitimi gayesiyle yapıldığı bilinmektedir.
14- Özel Fener Rum Lisesi ve Ortaokulu
Birçok kişinin ilk gördüğünde kilise sandığı bu özel bina aslında Balat’ın en görkemli binasıdır. Baştan sona kırmızı bir yapı olarak inşa edilen bina lise ve ortaokul olarak kullanılmaktadır.
15- Aya Yorgi Rum Patrikhane Kilisesi
Kilise sabah 8.30 ile 16.00 arasında halka açıktır. Hristiyan şehit Aya Yorgi’ye adanmış bir kilise olarak bilinmektedir. Dünya çapında 300 milyon Ortodoks Hristiyanın manevi lideri olarak kabul edilen Ekümenik Konstantinopolis Patrikhanesi’nin merkezi olmuştur.
İstanbul Balat Gezilecek Yerler Haritası
Tarihi yarımadanın en popüler gezilecek yerlerinden birisi olan Balat, sizlere birçok alanda, medeniyete tarihi yapıtlar sunmaktadır. Balat gezilecek yerler arasına aldığımız bu listenin en güzel yanı ise, Balat gezilecek yerler haritası olmasıdır. Tek harita üzerinden bütün konumları sırasıyla bulabilirsiniz. Eğer Ayvansaray sahili tarafından giriş yaptıysanız sıralı gidebilirsiniz.